Kategoriler

17.08.2018

Kulak Deldirme Sonrası Bakım


Kulak deldirme işlemi günümüzde kadın veya erkek farketmeksizin yapılan vücut piercinglerinden en tehlikesiz ve en yaygın işlemlerden biridir. Özellikle Avrupa'da tarzın tamamlayıcısı ve yeni bir tarz olarak görülürken bazı bölgelerde bu durum kültürel hale gelmiştir.

Özellikle ilk defa kulağınızı deldirdiyseniz kulaklarınızın bakımına gereken önemi vermek cidden çok önemli bir süreçtir. Bu sayede kulağınız en kısa sürede düzgün bir şekilde iyileşme gösterir.

Düzgün şekilde iyileşme göstermeyen veya enfeksiyon kapan kulak şöyle görünebilir:




Elbette dermatolojistlerin önerileriyle enfeksiyonlardan kulağımızı uzak tutmamız için gereken bazı kolay adımlar bulunuyor.

* Kulak deldirme sonrası bakım nasıl yapılır?

1: Ellerinizi Kulaklarınıza götürmeden önce iyice yıkayın.



-
Ellerinizi kulaklarınıza götürmeden hemen önce iyice yıkadığınızdan emin olun. Bu adım ellerinizdeki bakterilerin kulağınıza parmaklarınız aracılığıyla geçmesini önleyecektir.

Unutmayın ki el yıkamak tüm hijyen  kurallarının en başında gelir.


2: Başlangıç küpenizi en az 1 ay kendi halinde bırakın.



-
Deldirme işlemi sırasında kulağınıza takılan ilaçlı küpenizi çok erken çıkarmak kulak deliğinin kapanmasına yol açabilir. 

Ayrıca takılan başlangıç küpesi kalınlığı dolayısıyla da en az 2 haftanın sonunda kulak deliğinizi her küpenin girebileceği boyuta getirir. 2 haftanın sonunda eğer başlangıç küpenizle ilgili bir beğenmeme durumu varsa farklı bir küpeyle, diğer küpeyi çıkarmamak şartıyla değiştirebilirsiniz.

Uyku sırasında küpenin olduğu bölgeye yatmak eğer acı hissettiriyorsa iyileşme süresince diğer yöne doğru yatabilirsiniz.

3: Kulak deliğinizi temiz tutun.



-
Kulaklarınızı iyileşme süresince hijyenik tutmak için şebeke suyu yerine içme suyu veya deniz tuzu bazlı sular kullanın. Okyanus suları burun spreyi şeklinde eczanelerde bulunmaktadır. Evde hazırlamak isterseniz kaya tuzu ve içme suyu kombinasyonundan yararlanabilirsiniz.

Bölgeyi hijyenik tutarken temiz bir kağıt havlu veya kulak çubuğundan yardım alabilirsiniz. Kullanılan pamukların artıkları kulağımızda kalabileceği için eğer kullanılacaksa da dikkatli olunmalıdır.

Delinen bölgenin çevresini nazik hareketlerle günde en az 3 kez temizleyerek zararlı mikroorganizmaları uzak tutabilirsiniz. İyileşme süresince bölgeyi sterilize ettikten sonra kremleyebilirsiniz ama kremi bolca sürmek bölge için pek iyi olmayacaktır.

4: Kulak temizliği sonrası küpenizi hareket ettirin.



-
Öncelikle küpenizi sağa ve sola tam bir tur çevirip, ardından geriye ve ileriye fazla bastırmadan nazik hareketlerle oynatın.

Bu işlem kulak deliğinizin iyileşirken deliğin fazla dar kalmasını engelleyecektir.


Temizlik sonrası kuru halde bu işlemi yapmanız kulağınızı kanatmanıza ve bu da uzun bir iyileşme süresine neden olacaktır. Temizlik sırasında nemli haldeyken de bunu yapmak iyi olacaktır.

5: Yüzmekten iyileşme süresi boyunca kaçının.



-
Deniz, havuz veya hamam gibi yerler bakterilerin kulağınıza transfer olmasına neden olabilir. Aynı zamanda göl, deniz gibi yerlerde yaşayan canlılar da buna neden olabileceği için böyle bir aktivitede bulunduğunuzda en azından kulağınıza suyun girmediğinden emin olun.

6: Kıyafetlerinizi giyerken kulağınıza nazik davranın.



-
Kulağınız iyileşirken kıyafetinizi giydiğinizde kulağınızın kıyafete temas etmemesine dikkat edin. Çekiştirme veya aşırı sürtünme bölgenin tahriş olmasına ve iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. 


Eğer mümkünse kulaklarınızı tamamen kapayan kulaklık, şapka gibi şeyleri de iyileşme süresi boyunca takmayın.

7: Eğer enfeksiyon belirtilerinden şüpheleniyorsanız doktorunuza görünmekten çekinmeyin.



-
Kulağınız bir haftanın sonunda hala ağrıyorsa doktorunuza görünmekte fayda var. Enfeksiyon belirtileri olarak genelde bölge kıpkırmızı veya derin bir pembe renginde olabilir, şişlik görülebilir. Fakat ilk günler için oranın iyileşmekte olduğunu unutmayın ve endişelenmeyin.